czwartek, 7 kwietnia 2016

OMLETY ZE SZPINAKIEM 

W SZYNCE PARMEŃSKIEJ



Składniki na 2 mniejsze porcje lub 1 dużą:
  • 3 jajka
  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (można zastąpić dowolną szynką lub bekonem w cieniutkich plastrach)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
Jajka rozbić i rozmieszać energicznie w kubku za pomocą widelca, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na dość dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Wlać rozmieszane jajka i na średnim ogniu smażyć omlet (nie mieszając masy jajecznej, tylko delikatnie poruszając patelnią, żeby masa się równomiernie rozlała po powierzchni). Po około 3 minutach masa powinna się ściąć niemal w 90%. Gdy na jej wierzchu pozostanie cieniutka warstwa płynnego jajka, omlet za pomocą łopatki ostrożnie zsunąć na talerz (nie obracać!), przykryć drugim talerzem.

Na tej samej patelni znów rozgrzać pozostałą łyżeczkę masła i od razu wrzucić szczypiorek. Podsmażać na średnim ogniu przez minutę. Dodać szpinak, delikatnie osolić i cały czas mieszając, podsmażać przez 2 minuty, aż liście szpinaku "zwiędną" i zmiękną. Zdjąć z ognia.



Na rozłożony omlet wyłożyć szpinak (jak na zdjęciu powyżej), zawinąć go jak klasyczny naleśnik.
Przekroić go na pół; każdą część ostrożnie owinąć plastrem szynki. Położyć znów na patelni i podsmażyć przez chwilkę, aż szynka zrobi się lekko chrupiąca (nie za długo!) 

Podawać natychmiast, posypane świeżymi ziołami. Smacznego! :)

*) Szpinak można zastąpić jarmużem lub rukolą, można też dodać posiekane suszone pomidory lub starty ser (po wyłożeniu nadzienia na omlet, przed zawinięciem).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz