niedziela, 3 maja 2015

SAŁATKA Z TRUSKAWEK, OGÓRKA 

I FETY Z DRESSINGIEM MAKOWYM



Składniki na 2 porcje:
  • 1 średni ogórek zielony
  • 8-10 truskawek
  • kawałek sera typu feta
  • świeże listki mięty
Na dressing:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka suchego mielonego maku
  • sól i pieprz do smaku    
Składniki dressingu wymieszać w kubeczku, odstawić na chwilę. Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub wstążki (z pomocą obieraczki). Truskawki pokroić na plasterki, fetę pokruszyć. 

Ogórka i truskawki ułożyć na półmisku, posypać pokruszoną fetą. Polać z wierzchu dressingiem makowym i ozdobić posiekanymi listkami mięty.  Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.thehousewifeintrainingfiles.com

2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze ogórka z truskawką - muszę kiedyś wypróbować - choć na razie czekam na truskawki z mojego ogrodu :) Za to nie pasuje mi tu ten mak - bo maku nienawidzę! Jednak ciekawa bardzo sałatka i spisuje sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Z czekaniem na własne truskawki się zgodzę - tu muszą być słodkie, żeby nadały charakter ogórkowi... Mak można by zamienić na drobno siekane orzeszki, chyba też byłyby ok :)

      Usuń