piątek, 12 lutego 2016

RISOTTO Z PIECZARKAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 120-150g suchego ryżu do risotto (np.Arborio)
  • 2 szklanki bulionu (lekko podgrzanego)
  • 200g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia 
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • posiekane świeże zioła: natka pietruszki, bazylia lub tymianek


Przygotować dwie oddzielne patelnie: dużą do ryżu i średnią do pieczarek. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na ćwiartki lub małe cząstki. 

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać suchy ryż i cały czas mieszając, podsmażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz z patelni. Wlać około pół szklanki bulionu, zagotować i na niewielkim ogniu dusić, aż odparuje prawie cały płyn. Należy mieszać dość często, żeby uniknąć przypalenia. Dolewać bulion w tej samej ilości (po pół szklanki) i mieszając, czekać aż odparuje większość płynu. Powtarzać do zużycia całego bulionu (powinno to trwać około 20 minut, licząc od początku). 
Ziarenka ryżu powinny być miękkie, zaokrąglone, nieco kleiste. Zdjąć z ognia, do risotto dodać łyżkę masła, przemieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i masła. Wrzucić pieczarki (nie solić!) i na dużym ogniu obsmażać, aż zbrązowieją, często obracając. Po kilku minutach zdjąć z ognia, przyprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć na środku porcję risotto, dookoła rozłożyć pieczarki. Całość posypać posiekanymi ziołami. Podawać natychmiast. Smacznego! :)


1 komentarz: